top of page

De herfst & de kunst van het loslaten💖

Terwijl ik de eerste koelere herfstbries door de bomen zie waaien, beginnen de bladeren hun gracieuze afdaling naar de grond. Ze dwarrelen en fladderen als confetti naar beneden en creëren samen een adembenemend tapijt van kleuren.


De herfst, met zijn frisse lucht en levendige tinten rood, oranje en goud, is voor mij altijd meer geweest dan een tijd van korter wordende dagen en vallende bladeren. Want als ik de bladeren zie afdalen naar de aarde, herinneren zij mij aan het belang en de schoonheid van loslaten. Als de tijd rijp is, geven de bladeren van een boom zich sierlijk over aan het onvermijdelijke. Uit bescherming voor de boom omdat deze zijn energie in deze periode van het jaar op een andere manier nodig heeft.


Waarom zou ik dan wel blijven vasthouden aan iets waar ik niet langer energie van krijg of wat geen toevoeging meer is aan mijn leven? Net zoals de bomen hun bladeren loslaten om zich voor te bereiden op de winter, moet ook ik, loslaten wat mij niet langer dient, of misschien zelfs ervan weerhoudt om te groeien.


DE JAPANSE HERFST

In Japan worden de seizoenen als de wegwijzers van het leven gezien. Het is daarom dat zij veel waarde hechten aan de veranderende seizoenen, en de herfst, “Aki” zoals deze in Japan wordt genoemd, is een tijd van reflectie, een seizoen waarin het Japanse volk de vergankelijkheid van het leven koestert. Want niet alleen de schoonheid van het veranderende seizoen wordt gevierd maar ze erkennen daarbij ook de voorbijgaande aard van het leven.


DE LESSEN DIE DE HERFST ONS LEERT

Deze Japanse traditie heeft mij geleerd dat de natuur mij de weg wijst, de bomen laten het mij zien, ze laten hun bladeren los om energie te besparen om de winter te overleven. Daarom is ook de herfst voor mij de tijd van loslaten en afscheid nemen en ieder jaar mag ik weer de schoonheid ervaren die daarin schuilt. Het is zo mooi om afscheid te nemen van alles wat mij gevangen houdt en vastzet in het verleden. Om verdriet en spijt te kunnen loslaten en mijzelf te vergeven voor de keren dat ik in het afgelopen jaar de weg bij mijzelf vandaan even ben kwijtgeraakt.


Maar het heeft mij ook geleerd dat het belangrijk is om te genieten van iedere dag. En daarbij dankbaar te zijn voor alles wat ik kan en mag doen. Dankbaar voor de vrijheid die ik heb en de grenzen die ik mag stellen voor mijzelf. En dat het niet erg is om af en toe eens even stil te staan, dat ik tijd mag nemen voor mezelf om gewoon even niets te doen. Dat ik niet altijd 24/7 hoef door te gaan. Want net als bij iedereen, gaat het hectische leven gewoon door en kan ik niet alles zomaar laten vallen.


MAAR IS DAT ECHT ZO?

Ik kan namelijk wel proberen om wat meer mee te bewegen met de natuur. Door lekker naar buiten te gaan en te genieten. Of door wat eerder naar bed toe gaan, nu het ’s avonds vroeger donker wordt. Door te zorgen voor voldoende ontspanning en door misschien wat vaker nee te zeggen tegen anderen en vaker ja tegen mezelf. Om op die manier energie te sparen zodat ik ook tijdens deze donkere maanden evengoed lekker in mijn vel blijf zitten. Daarnaast helpt het gebruik van Reiki mij enorm, door mijzelf een zelfbehandeling Reiki te geven kan ik de balans weer terug brengen in mijn lichaam en zorgt het voor een heerlijk ontspannen gevoel.

LOSLATEN & MINDSET

Je kunt loslaten niet afdwingen, je kunt pas echt loslaten als je er klaar voor bent om het los te laten. Als je hart en hoofd op dezelfde lijn zitten. En loslaten doe je in fases, waarbij je in iedere fase een beetje meer los laat. Totdat je het gevoel hebt dat je het achter je kunt laten, dat het een deel is van je verleden waar in de toekomst geen plaats meer voor is.
ZEVEN MANIEREN OM JE EMOTIONELE BAGAGE LOS TE LATEN

🧘‍♀Maak gebruik van meditatietechnieken, deze kunnen helpen om je emotionele bagage los te laten door je aandacht te richten op het hier en nu, in plaats van vast te blijven zitten in het verleden.

🍂Ga de natuur in, maak een wandeling. Lichaamsbeweging zorgt voor de aanmaak van endorfines, ook wel het gelukshormonen genoemd. Dit kan helpen om stress en spanning

beter los te kunnen laten, wat weer bijdraagt aan het verminderen van je emotionele bagage.

📜Schrijf je gedachten en gevoelens op, zet ze in een dagboek. Schrijven kan een goede uitlaatklep zijn en je helpen om helderheid te krijgen over wat je dwarszit, het kan helpen om je gedachten te ordenen.

💖Leer ‘nee’ te zeggen tegen. Het stellen van grenzen is een krachtige manier om jezelf te beschermen tegen verdere emotionele bagage.

💫Geef jezelf een Reiki zelfbehandeling of ga naar een Reiki practitioner of Master voor een heerlijke, ontspannende Reiki behandeling.

🙏Vergeef niet alleen anderen voor het verdriet wat ze je hebben gedaan maar vergeef ook jezelf. Probeer te accepteren dat niemand perfect is en wees lief voor jezelf bij het loslaten van oude wrok of schuldgevoelens.

🙌Wees creatief, ga schilderen, maak muziek, dans. Kunst en creativiteit kunnen op een krachtige manier uiting geven aan je emoties en helpen om deze te verwerken.

💕Hoe je los laat en afscheid neemt is heel persoonlijk en voor iedereen anders. Kies de manier die het beste bij je past en wees lief en geduldig voor jezelf.


Liefs,


Daniëlle

Advanced Reiki Master/Teacher @De Reikitafel
13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page